Spinning

Mi az a Spinning?

  A Spinning nem más, mint egy szórakozással, mentális feltöltődéssel egybekötött csoportos edzésforma. Egy jól felépített órán lehetőségünk nyílik arra, hogy mentálisan teljesen átkapcsolva egy új világba lépjünk be. Ez a világ pedig nem más mint a saját elménk és testünk világa. A Spinning attól csodálatos, hogy kizárhatjuk a külvilágot, a napi gondokat és érzéseket, így csak magunkra figyelhetünk, azaz aktív pihenést végezhetünk. A Spinning Magyarországon 2003-tól indult el hódító útjára, és népszerűsége töretlenül növekszik.

Honnan ered?

A Spinning-et Johnny Goldenberg találta fel már több mint 20 éve. Nem csak egy edzést alkotott, hanem az edzéshez szükséges eszközt is. Ez az eszköz a Spinner, aminek azóta több változata is készült. Magyarországon ma a leggyakoribb típus a Spinner Pro.

Johnny G. ezt mondta a Spinning-ről:
„1989-ben váltottam valóra az álmomat Santa Monicában, ahol megnyitottam az első spinning edzőtermemet. Évek alatt fitnesz szakemberek segítségével egy tehetséges csapattá fejlődtünk a világ több, mint 100 országában.”
Érdemes megnézni Johnny G egyik órájáról készült videófelvételt is.

Az edzés

A Spinning egy képzett edzői vezetéssel tartott csoportos kardio edzés. Az edzés alatt rendszerint nyugtató és motiváló zenéket hallhatunk, melyeknek ritmusa adja meg a szükséges pedálfordulatot. Lelkileg olyan, mintha táncolnánk, tekerés közben, a tánccal ellentétben, viszont itt elég 1 Spinning óra, hogy megtanuljuk az alapokat.

A Spinninget kortól, nemtől, súlytól, edzettségi állapottól függetlenül bárki elkezdheti, de fontos, hogy aki először jár ilyen órán, az jelezze ezt az oktatónak. Az első alkalom mindig döcögősebb, így kérjétek meg az oktatót, hogy segítsen beállítani a Spinnert, és mondja el az alap dolgokat. A Spinning az egyik legjobb kardió edzés, erősíti a keringési rendszert, a szívet, az ereket és térdízületeket, mindezt teszi úgy, hogy a gerincet nem terheli. Az utóbbi jótékony tulajdonságáért közkedvelt sportolási forma azoknál, akiknek valamilyen gerinc, vagy hát problémájuk van.

Azoknak akik más sportokat is űznek, aerob alapot ad, ezért kiegészítő sportnak, vagy alapozó edzésnek is teljesen megfelel. Sok profi sportoló is alkalmazza ezt az edzést a felkészülési időszakában. Az állóképesség megalapozásán és fokozásán kívül a Spinning tökéletes eszköz a fogyáshoz. Ebben az esetben érdemes pulzusmérő órát használni és a fogyáshoz ideális pulzustartomány meghatározásához szakember segítségét kérni. Ha ezt tesszük nemtől, kortól, súlytól függően egy-egy órán 500-1000 Kcal-át is elégedhetünk, ennek jelentős részét a zsírtartalékok felhasználásával. A Spinning elfárasztja a testet, ezért szükség van a regenerációra. Ezért egy áltagos, de fitt embernek heti 3-szori edzést ajánlunk. Ez persze csak ajánlás, ha az egyéni céljaink, edzéstervünk, vagy a fittségünk mást diktál, ezt az óraszámot növelhetjük.